• 19. 5. 2021
  • Možnosti liečby

Sklerotizácia patrí k najpopulárnejším technikám na liečenie kŕčových žíl

Metličky na nohách. Sklerotizácia patrí k najpopulárnejším technikám na liečenie kŕčových žíl.

Liečba varixov má viacero podôb. Jednou z nich je sklerotizácia žíl. Napriek tomu, že táto technika je známa už takmer 90 rokov, o zastaranej forme liečby nemôže byť ani reči. Práve naopak. Ide o moderný, bezbolestný spôsob liečby kŕčových žíl, ktorý sa vykonáva ambulantne a teda nevyžaduje hospitalizáciu.

Skleroterapia v minulosti a dnes

Prvým pacientom s kŕčovými žilami táto liečebná metóda pomohla už v roku 1930. A hoci sa odvtedy mnoho vecí zmenilo, podstata skleroterapie ostala. Sklerotizácia ciev tak prakticky aj v súčasnosti spočíva v intravenóznom(vnútrožilovom) aplikovaní sklerotizačnej látky do žily, ktorá sa veľmi zjednodušene povedané, postará ozlepenie nefunkčnej cievy. Výsledkom je uzatvorenie kŕčovej žily a prerušenie neželaného spätného toku krvi. Krv vdolnej končatine po takomto ošetrení prúdi iba zdravými žilami.

Samozrejme, dnes sa pri liečbe varixov používa špičková ultrazvuková technika a najmodernejšie lieky. Sklerotizácia ciev sa tak popri laserovej, resp. rádiofrekvenčnej ablácii radí k štandardným, moderným technikám liečby varixov, ktorú by ste v prípade možnosti mali uprednostniť pred klasickými chirurgickými zákrokmi, ako sú crossectomia alebo stripping. O vhodnosti sklerotizácie však vždy musí rozhodnúť lekár a preto ešte skôr ako vám priblížime samotný priebeh liečby, pozrieme sa pre koho je skleroterapia vhodná.

Okruh pacientov sa zužuje, ale neuzatvára

Sklerotizácia ciev je vhodná najmä pre osoby s primárnymi kŕčovými žilami (ku vzniku varixov prispeli známe rizikové faktory – napr. vek, obezita, dedičnosť, tehotenstvo, práca v stoji alebo v sede, nosenie sťahujúceho šatstva, či nevyhovujúcej obuvi), ale skleroterapia prichádza do úvahy aj pri pacientoch, ktorým sa kŕčové žily objavili po predchádzajúcich chirurgických zákrokoch.

Sklerotizácia kŕčových žíl sa neodporúča tehotným ženám a odložiť by ju mali aj dojčiace mamičky. Zákrok treba dobre zvážiť pri poruchách prekrvenia dolných končatín a stopku dostanú aj osoby s prípadnou alergiou napodávanú látku, s poruchami pečene, obličiek alebo so srdcovou nedostatočnosťou. Vylúčení sú tiež pacienti sbronchiálnou astmou a s poruchami krvnej zrážanlivosti.

Pred sklerotizáciou kŕčových žíl zároveň počítajte s tým, že po konzultácii s lekárom bude nevyhnutné na istý čas vysadiť niektoré lieky. V prípade žien netreba zabudnúť na vysadenie  hormonálnej  antikoncepcie.  Toto všetko  však  budete  podrobne  konzultovať  s lekárom pred plánovaným zákrokom, takže teraz ak dovolíte, prejdeme k priebehu samotného zákroku.

Počas zákroku nestihnete prelistovať ani obľúbený časopis

Zákrok, ako už viete, začína intravenóznym podaním sklerotizačnej látky, ktorá má najčastejšie formu peny. Roztok sa používa tiež, ale zriedkavejšie. Na bezpečnosti pacienta a na spoľahlivosti účinnej látky záleží v maximálnej miere a preto sú na liečbu používané overené lieky Aethoxysclerol a Fibrovein, ktoré sú vyrobené v Nemecku a Anglicku. Koncentrácia alebo množstvo účinnej látky sa volí podľa typu kŕčových žíl. Menšie varixy súspravidla odstránené počas jedného zákroku, na liečbu väčších je niekedy potrebné absolvovať viacero sedenískleroterapie.

Injekcie sa obávať nemusíte, pretože do žily sa lieky vo forme špeciálne pripravenej peny aplikujú skutočne jemnými injekčnými ihlami (napr. inzulínovými). Samozrejmosťou sú tiež kvalitné striekačky s plynulým pohybom. Po podaní lieku dochádza ku kontaktu účinnej látky s vnútornou výstelkou žily a k jej uzavretiu.

Miesto vpichu sa prekryje a na žilu sa priloží pevná kompresívna pančucha alebo obväz. Celá procedúra od podania injekcie až po nasadenie pančuchy trvá zhruba 30 až 45 minút. U lekára sa však ešte pacient chvíľu zdrží, pretože po zákroku musí pod jeho dohľadom chodiť 30 až 60 minút.

Zákrokom to nekončí

Teraz na mysli nemáme naštartovanie zmeny životného štýlu, aj keď eliminovanie každého rizikového faktora je prikŕčových žilách vítané. Mierime však skôr na režim, ktorý bude vhodné dodržiavať bezprostredne po zákroku a potom aj počas niekoľkých dní.

Pacientom ktorým hrozí vznik žilovej trombózy alebo pľúcnej embólie sú po zákroku preventívne nasadené lieky na zníženie zrážanlivosti krvi. Preventívna liečba je ukončená lekárom podľa aktuálneho zdravotného stavu. Kompresívna liečba pančuchou alebo bandážou však pokračuje po zákroku ďalej a kompresné pančuchy sa nosia po dobu niekoľkých týždňov.

Výhody sklerotizácie kŕčových žíl v kocke

Už v našom úvode a potom i v samotnom príspevku sme naznačili alebo priamo spomenuli viacero výhod, ktoré vypovedajú v prospech modernej liečby varixov, akou sklerotizácia ciev nepochybne je. Napriek tomu na záver zhrnieme, doplníme a podčiarkneme hlavné benefity skleroterapie:

  • Na rozdiel od tradičných chirurgických zákrokov, ide iba o minimálny invazívny zákrok, ktorý trvá iba pár desiatok minút.
  • Bezbolestnosť zákroku, bez potreby podania akéhokoľvek typu anestézy. Intravenózne podanie sklerotizačnej látky sa dá prirovnať k bodnutiu komára.
  • Ambulantný výkon, skleroterapia nevyžaduje hospitalizáciu.
  • Vysoká úspešnosť a maximálny kozmetický efekt. Žiadny rez, žiadne stehy, jazva ani iná viditeľná stopa po zákroku. Nohy tak budete môcť opäť vystavovať na
  • Zriedkavé vedľajšie účinky, minimálne komplikácie.
  • Do normálneho života sa vrátite už po uplynutí 1 hodiny od zákroku.

Ako sami môžete vidieť, strach zo zákroku nie je vôbec na mieste. Ak vás teda trápia hoci aj malé kŕčové žilynečakajte a začnite situáciu riešiť čím skôr, pretože zo zdanlivo nenápadných varixov sa môže onedlho stať veľký problém. Tí z vás, ktorí videli naživo vred predkolenia, ktorým môže končiť neliečené ochorenie žíl vedia, že už vôbec nejde iba o estetickú stránku, ale o mimoriadne vážny stav.

Autor článku
MUDr. Marek Šumaj
Uznávaný odborník v cievnom ultrazvuku, endovaskulárnych metódach, hojenia vredov predkolení.